Spjelkavik VGS > Nyheter > Fagdag på Kleven i Ulsteinvik

Fagdag på Kleven i Ulsteinvik

Det ble en skoledag langt utenom «normalen» for elevene i Økonomi og ledelse. Fredag 2. februar dro vi til Kleven verft, Norges største skipsverft med norske eiere. Da vi gikk gjennom porten var det allerede over 1 600 mennesker som var kommet inn på verftsområdet før oss denne dagen, så elevene ble nok noe overrasket over størrelsen på bedriften.

I faget Økonomi og ledelse driver vi for tiden og ser på temaet investeringsanalyser, og det var dette temaet som gjorde at vi tok turen til Ulsteinvik. Kleven har de siste årene investert stort i robotteknologi, og vi fikk se hvilke vurderinger som har ligget bak disse investeringene. Her ble vi satt grundig inn i problemstillingene av direktøren for innkjøp og produksjon, Tore Roppen. Sveiserobotene til Kleven gjør i dag jobben til svært mange mennesker, noe som gjør at de kan produsere skipene billigere, raskere og med bedre kvalitet enn før. Dette har vært medvirkende til at de i dag, til tross for at de har færre sveisere, har flere ordrer og flere ansatte/arbeidere enn noen gang. Kleven har nylig satt ny verftsrekord med antall arbeidere innenfor portene med over 1 700 mennesker. I tillegg skjer dette i en tid da andre skipsverft må permittere ansatte. Vi tar av oss hatten (hjelmene) for det de oppnår!!

Etter innføringen i de faglige temaene, fikk vi en omvisning på verftsområdet av Simon Sundal. Her fikk vi se både robotsveising av stålplater og skip i alle stadier fram til ferdig produkt. Ved kaia lå det tre like ankerhandlere til Maersk i stigende grad av ferdigstillelse.

Etter omvisningen ble vi påspandert pizza i ledelsens kantine. Nydelig!

Vi vil rette en stor takk til Tore Roppen som satte av dyrebar tid til oss denne dagen! Vi har fått en bedrift vi kan relatere mye teori til og Kleven vil i fortsettelsen bli en bedrift som kan vise i praksis mye av den teorien vi skal gjennom videre i studier.  Takk også til Simon Sundal for en minnerik omvisning!