Spjelkavik VGS > Nyheter > Operasjon Etiopia

Operasjon Etiopia

Future Hope Mekane Yesus Academy i Arba Minch, Etiopia er virkelig blitt en skole som Spjelkavik, Sykkylven og Ulstein vgs kan være stolte av å ha bygd!

Solveig Klungsøyr som sitter i styret i Stiftelsen Framtid og håp har sendt oss følgende rapport fra Operasjon Etiopia:
Høsten 2017 hadde dere den siste jobbedagen for bygningsmassen på denne skolen og for drenering av utearealet og anlegging av gangveier! Resultatet er veldig bra! Myndighetene roser skolen og mange av lederne i byen velger å sende sine egne barn dit fordi det er en skole med kvalitet og disiplin.

etiopia 2016 5

I disse åra har og et mindre beløp blitt overført til stipender. I år er dette økt og 20 elever fra området som av forskjellige grunner ikke har råd til å gå på skolen. De fleste har mista en eller begge foreldrene.

I 2008 hadde russen i Spjelkavik 55 000 i overskudd på russeavisa.  Det ble gitt til et planlagt prosjekt for å støtte ungdommer fra etniske grupper i sørvest Etiopia som ikke hadde sjanse til å komme videre på college eller universitet fordi skolene i denne fjerntliggende delen av Etiopia var så dårlige at de fikk ikke poeng nok til å komme videre. Men med de pengene fra russen og i tillegg 10 000 kr fra russen noen år seinere, har etter tur 4 fra Hammer stammen, 3 gutter og ei jente fått gå på en god videregående  internatskole. I tillegg har to jenter fra Banna stammen, som rømte heimefra som 13 åringer fordi de frykta foreldrene ville gifte dem bort, fått grunnskoleutdanning.

Etiopia student6
Etiopia student2
Etiopia student3
Etiopia student4

De som fikk stipend til videregående har alle greid å komme inn på statlig universitet og tre av dem er nå tilbake på sine heimplasser og har fått arbeid der. En som lærer ved den nyetablerte ungdomskolen og to i lokale administrerende stillinger.

Foreldre i disse stammene vil helst ikke sende barna på skole, fordi de er redd for å miste dem. Det er ikke engang barneskole i hver landsby så barna må dra bort og ofte bo uka på et større sted. Da frykter foreldrene at de ikke vil komme tilbake til landsbyen. De få ungdommene som har fått anledning til å ta utdannelse sier sjøl at den eneste muligheten er at foreldre får se at det er til nytte for dem og for samfunnet deres at barna får utdannelse. Den første som fikk stipend, Weli, jobba etter å ha fullført bachelor, tre år i lokal administrasjon. Der gjorde han så bra arbeid at staten gav han stipend til Master’s degree som han holder på med nå. Det han skal skrive om i sin masteroppgave er “What are the factors that prevent Hamer parents from wanting to send their children to school?” Det skal bli interessant å høre resultatet av! Tenk han er en av de aller første til å ta Master’s degree fra sin folkegruppe som teller ca 50 000.

Fra det dere elever jobba inn i 2017 ble det satt av penger til stipend og i år får 20 elever nyte godt av det. To av dem er fra de etniske gruppene i sørvest, Tsifa fra Hamer og Ferede fra Banna. De får og stipend til mat og hybel.

Etiopia stipend
Etiopia Ferede og Tsifa1

Jeg traff alle sammen i november og prata en god del med Ferede og Tsifa.  De er veldig takknemlige for at de nå har fått sjanse til å begynne i 9 klasse på Future Hope Academy. Slik elevrådet har bestemt, vil dere og videre være med å støtte elever i Etiopia med stipend ved å gi noen prosent av kenyaprosjektet til dette formålet i Etiopia. Tusener takk for det!!

Etiopia skolen oversikt
Etiopia skolen hoyblokk